Nowe Produkty

Nowe produkty
Wszystko nowe
Konopie w dietetyce

Konopie w dietetyce

Konopie w dietetyce

Wiele osób kojarzy konopie Cannabis 

sativa z marihuaną, paleniem jointów czy nielegalnymi uprawami pozostającymi na celowniku policji.

Mało kto wie, że konopie to jedna z najdawniej uprawianych roślin w Polsce. 

Osoby starsze pamiętają konopne 

sznury i tkaniny, ale też olej konopny, którym okraszano ziemniaki i kasze.

Na szczęście świadomość na temat bogactwa składników odżywczych i właściwości zdrowotnych tych roślin rośnie i coraz chętniej sięgamy po konopie również w kuchni.

Istnieje szereg korzyści związanych z włączeniem ich do codziennego menu. 

Co warto wiedzieć?

Produkty żywnościowe z konopi możemy podzielić na trzy grupy:

1/ produkty wysokobiałkowe: nasiona łuskane proteina i mąka konopna.

2/ produkty wysokobłonnikowe: nasiona niełuskane mąka konopna.

3/ produkty bogate w tłuszcze: olej konopny, nasiona łuskane i niełuskane.

W jaki sposób żywność konopna wspiera nasz organizm?

- wspiera równowagę kwasowo-zasadową

- oczyszcza z metali ciężkich

- wspiera układ krążenia

- reguluje pracę układu pokarmowego

- dba o prawidłową florę bakteryjną jelit

- wzmacnia tkankę kostną

- wpływa na regenerację stawów i zmniejsza ich stany zapalne

- chroni przed stanami zapalnymi w organizmie.

Jakie działania ma żywność konopna?

- poprawia pracę mózgu i pamięć

- reguluje układ odpornościowy

- wspomaga regenerację mięśni

- łagodzi stany zapalne 

- wpływa na jakość skóry, włosów i paznokci.

Najbardziej popularnym produktem żywnościowym są niełuskane nasiona konopi. Są one źródłem wielu witamin, mikroelementów, białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika.

Prażone nasiona można z powodzeniem stosować jako przekąskę ponieważ w smaku przypominają słonecznik, sezam czy orzech. Jednocześnie są bardzo pożywnym i wartościowym produktem spożywczym.

Nasiona łuskane zawierają mniej błonnika i węglowodanów, natomiast więcej białka i tłuszczów. Z uwagi na to że są miękkie, chętnie dodaje się je do słodyczy, czekolad batonów i ciastek.

Proteina konopna jest natomiast źródłem białka. Białko konopne możemy stosować jako dodatek do smoothie, jogurtów, past kanapkowych czy deserów.

Mąka mąka konopna jest mąką bezglutenową, która jest bogatym źródłem białka, mikro- i makroelementów oraz błonnika pokarmowego. Jest doskonałym produktem obniżającym indeks glikemiczny potraw mącznych. Wystarczy zastąpić 10 - 30% mąki występującej w przepisie mąką konopną, by uzyskać potrawę bogatą w białko i błonnik. Może być zatem doskonałym dodatkiem do wypieków, ciast, naleśników, placków czy chleba.

Olej konopny powstaje w procesie tłoczenia nasion niełuskanych na zimno, dzięki czemu nie traci swoich właściwości. Ma jasnozielony kolor i przyjemny słonecznikowy smak. Jest bogactwem NNKT. Niedobór kwasów DHA i EPA może przyczynić się do zaburzeń neurodegeneracyjnych. NNKT zawarte w tłuszczu konopnym są doskonałym źródłem kwasów omega-3 w doskonałej proporcji 3:1 w stosunku omega 6 do omega 3. Zachowanie takiej proporcji, powoduje, 

że tłuszcz ten jest w czołówce surowców pochodzenia roślinnego i  stanowi gwarancję skuteczności jego działania. 

Zalecane dzienne spożycie kwasów omega 3 dla osoby dorosłej sięgają 250 mg dziennie.

Należy jednak pamiętać o tym, że jest on bardzo wrażliwy na światło i wysoką temperaturę, a zatem w nieodpowiednich warunkach przechowywania bardzo szybko ulega utlenieniu.

Produkty spożywcze bywają również wzbogacone o cannabidiol. Występuje on wówczas w niedużym stężeniu. Można go spotkać w napojach, ciastkach, czekoladach żelkach, lizakach, dżemach, itp.

Przyrządzając posiłki z dodatkiem CBD należy pamiętać o tym żeby nie przekraczać temperatury 180 stopni Celsjusza. Nie należy również łączyć CBD z produktami prozapalnymi, takimi jak mleko, przetwory mleczne, cukier rafinowany, żyto, pszenica, mięso, tłuszcz utwardzony.

Kto powinien sięgać po żywność konopną?

Odpowiedź jest prosta.

Każdy, kto ceni swoje zdrowie?, szczególnie jednak osoby będące na diecie roślinnej.

Produkty konopne są źródłem białka o pełnym profilu aminokwasowym, którego często brakuje w diecie bezmięsnej.

Proteina konopna, składająca się w większości z prosty globulin, jest doskonale przyswajalna przez ludzki organizm.

3 łyżki łuskanych nasion konopi zawierają 9,5 g (prawidłowa dzienna podaży białka wynosi 0,8-1g/kg należnej masy ciała).

Ponadto nasiona konopne i produkty na nich bazujące zawierają sporą dawkę żelaza, którego niedobory występują głównie u wegan. Celem zwiększenia jego przyswajania należy łączyć produkty konopne z produktami o wysokiej zawartości witaminy c i kwasów organicznych, np. z sokiem z cytryny.

Trzeba podkreślić, że żywnościowe produkty konopne świetnie sprawdzają się w różnego rodzaju dietach: odchudzającej,  ketogenicznej, paleo, wegańskiej, a także w dietach leczniczych - w schorzeniach autoimmunologicznych, neurologicznych, przy problemach z układem trawiennym, układem krążenia, stanach zapalnych, zwyrodnieniach stawów i wielu innych dolegliwościach.

Taką dietę warto dodatkowo wesprzeć odpowiednią suplementacją CBD, albowiem wielokierunkowe działanie może przynieść korzystniejsze efekty zdrowotne.

Każda osoba ceniąca zdrowie powinna zaprzyjaźnić się z produktami konopnymi?

Materiał opracowany na podstawie kursu Santa Herba.

Autor artykułu,

Edyta Zana 

Dyplomowany fitoterapeuta