• Nowy
  • Obecnie brak na stanie
Pierzga pszczela 200g
  • Pierzga pszczela 200g

Pierzga pszczela 200g

75,00 zł

(3,25 zł za 10 g.)

Pierzga pszczela

Młode pszczoły wzbogacając pyłek pszczeli  śliną i miodem, rozdrabniają go i ubijają. Ubity w komórkach plastra zasklepiany jest miodem i woskiem. W zasklepionej komórce plastra następuje fermentacja beztlenowa, w wyniku której wytwarzany jest konserwujący pyłek kwiatowy kwas L-mlekowy. Tak spreparowany pyłek nazywany jest pierzgą i stanowi podstawowe źródło białka dla rozwijającej się rodziny pszczelej. Jest ponadto źródłem substancji odżywczych i mineralnych, wykorzystywanych przez robotnice do produkcji mleczka pszczelego.

Ilość
Obecnie brak na stanie

Pierzga pszczela - co to jest i jak stosować

Właściwości pierzgi znacznie przewyższają lecznicze właściwości pyłku pszczelego. Pierzga bogata jest w węglowodany, białka (jest głównym źródłem białka dla pszczół), tłuszcze w tym niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 (kwas linolowy) i omega-3 (kwas linolenowy). Pierzga zawiera także składniki mineralne jak potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź czy aminokwasy egzogenne np. leucyna i fenyloalanina, czyli składniki, które nie mogą być wytworzone przez nasz organizm i muszą być dostarczone z pożywienia.

Pierzga pszczela - właściwości

Podobnie jak pyłek pszczeli, pierzga bogata w związki fenolowe, dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby przewlekłe.  Kemferol i kwercetyna wykazują wysoki potencjał zmniejszania ryzyka występowania chorób nowotworowych.

Pierzga wykazuje ponadto właściwości przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze i immunostymulujące, a w porównaniu z pyłkiem pszczelim jest łatwiej trawiona przez organizm.

Pierzga pszczela - stosowanie

Pierzgę można spożywać podobnie jak pyłek pszczeli, czyli rozpuszczoną w wodzie, wymieszaną z miodem, czy w formie zmielonej.

Zaleca się, by osoba dorosła przyjmowała od 30 do 40 gramów produktu na dobę (to jedna łyżka kuchenna).
W przypadku dzieci pierzgę możemy podawać dopiero od 3 roku życia, w ilości zależnej od wieku czyli od kilku granulek do ok.10 g dziennie.


Bogaty skład i właściwości zdrowotne pyłku i pierzgi nie pozostawiają wątpliwości co do tego, czy warto włączyć je do codziennej diety.

22
Nowy

Brak recenzji użytkowników.

Klienci tego produktu kupili także:

16 inne produkty w tej samej kategorii: